Winter op de Tuin
Het is januari en het is stil op de tuin. Tuinieren is echt seizoenswerk. Je bent de hele dag buiten. Je ziet de planten veranderen in elk jaargetijden. Je voelt het verschil in de kracht van de zon en het verschil in de hoeveelheid daglicht. Vogels komen en gaan. Kieviten en zwaluwen in de zomer. De spreeuwen die in de winter rondhangen in de stallen. De gele kwikstaart die langskomt in de herfst.
Vaak klagen mensen dat het vandaag zo`n slecht weer is, als je de hele dag buiten bent weet je dat dat niet zo is. Een regenbuitje, misschien een wat grijze ochtend en de rest van de dag is het prachtig weer. De dagen dat het echt te slecht weer is om lekker buiten te werken zijn gelukkig op een hand te tellen.
Toch in januari is het vaak koud en de dagen zijn kort. Er is weinig te doen op de tuin. Te vroeg in het jaar om te zaaien en planten, en met de grond bewerken is het beter ook nog wachten tot half februari. Hier op de tuin is er alleen nog boerenkool en prei van het veld en veldsla, raapstelen en winterpostelein uit de kas.
Wat is er te doen op de tuin in de winter. Hier volgt een overzichtje van onze tuinwerkzaamheden in januari
Werkzaamheden op de tuinderij in januari zijn;
- opruimen, snoeien van kleinfruit en knotwilgen
- een nieuwe composthoop maken
- kale bedden mulchen met bijvoorbeeld bladeren of compost
- tuingereedschap nakijken schoonmaken en slijpen.
- de paden bijwerken en graskanten steken.
En natuurlijk kan je binnen aan de slag
- met je tuinplan maken voor 2017.
- oude zaden uitzoeken en nieuwe zaden bestellen.
- inventariseren, wat ging er goed afgelopen jaar en wat er beter kan.
- ook kan je aan de slag met een teeltplan maken. Wat ga je zaaien en planten en wanneer.
Hier volgt een link naar een voorbeeld van een teeltplan. Dit simpele plan is bedoeld voor de beginnende moestuinier. Je kan zelf nog extra groenten toevoegen. teeltplan simpel